Nejen stoprocentní šachouni, ale i kačeři či břichopásci jezdí Šachovým vlakem. A protože dobrou večeři a šláftruňk v hezkém prostředí ocení nejen gurmeti a gurmáni, ale všichni slušně vychovaní, dali jsme si letos záležet, abychom pro vás vybrali podniky, kde servírují výhradně pokrmy lahodné a číšníci obsluhují s noblesou.
Všechny následující podniky jsme pro vás na vlastním těle vyzkoušeli a nechceme za to žádný tringelt, protože připouštíme, že to byla práce tělo i ducha potěšující a sama o sobě byla pro nás odměnou.
Kam vám tedy doporučujeme se v pátek 10. října vydat ve Vídni na večeři? A kam pak na drink?
Budete-li mít chuť na proslulý tafelspitz, na kterém si pravidelně pochutnával i císařpán, nebo na pořádný steak z rakouského hovězího, jděte na večeři k Plachuttovi (www.plachutta.at). Vzhledem k oblíbenosti tohoto podniku, který najdete ve Vídni na pěti různých adresách (sami jsme vyzkoušeli tu v samém centru na Wollzeile 38), doporučujeme si předem rezervovat stůl.
Poctivý tafelspitz od Plachutty, jak ho miloval i Franz Josef
Budou-li se vám sbíhat sliny na klasický vídeňský řízek, můžete zajít nejen ke FiglMüllerovi (tuto restauraci jsme doporučovali již v minulých letech, o její návštěvě účastníky prvního ročníku Šachového vlaku – viz zde) na monstrózní porci řízku velikosti pizzy, ale ještě lépe k Černému velbloudovi (www.kameel.at). V restaurantu Zum Schwarzen Kameel (rovněž v samém centru kousek od Štěpánského náměstí, na adrese Bognergasse 5) jsme si pochutnali nejen na telecím řízku, ale i na výborném víně a od číšníka vyzvěděli, kde vzala restaurace své jméno. Jakou dromedárskou historii hádáte?
Maitre hospody Černý velbloud se pohybuje rozvláčně v zeleném fraku, ale všichni číšníci mu šlapou jak hodinky a vše má pod kontrolou
Budete-li mít chuť zajít po večeři u Plachutty či Černého velblouda ještě do baru (ostatně Vídeň je první zastávkou Šachového vlaku na jeho pětidenní cestě, takže všichni jsou čerství, plní elánu a touhy po nočních dobrodružstvích), vyražte do Loosova baru. Interiér navržený proslulým architektem Adolfem Loosem je úžasný, barmani bravurně zvládají práci v hodně přeplněném prostoru a alkohol zde je spíše řešením problémů, než jejich příčinou. Přesnou adresu Loosova baru neuvádíme záměrně, protože bar je to tak malý, že všichni se dovnitř nevejdeme…
Takhle prázdný bar uvidí jen zaplacený fotograf…
A pro ty, kdo se nevejdou, nebo si přejí bar s hlučnější hudbou a lepším výhledem, doporučujeme Onyx bar v horním patře luxusního hotelu Do&Co přímo proti katedrále sv. Štěpána.
Jste-li skutečnými znalci a chcete si před restauraci a bar ještě předsunout nějakou slavnou vídeňskou kavárnu, odkazujeme na starší článek o podnicích jako Cafe Central či Cafe Griensteidl, který najdete zde.
Chcete-li se zúčastnit Šachového vlaku 2014, této mimořádné cesty, která spojuje krásný šachový turnaj s poznáváním starobylých středoevropských měst, neváhejte s přihlašováním.
Napsat komentář